To κράτος είναι ο μόνος τρομοκράτης…

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το πως ο αλγόριθμος του μαθηματικού Bill Binney, τον οποίο είχε κατασκευάσει για την NSA με σκοπό να ελέγχει και να επεργάζεται την τηλεπικοινωνιακή κίνηση των ΗΠΑ που ερχοταν από το εξωτερικό (για λόγους “πρόληψης” τρομοκρατικών επιθέσεων) κατέληξε να γίνει το απόλυτο σύστημα παρακολούθησης των επικοινωνιών των ΗΠΑ μετά την 9/11.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα ThinThread είχε κατασκευαστεί με σκοπό να ελέγχει την τηλεπικοινωνιακή κίνηση από internet και τηλέφωνο που ερχόταν από το εξωτερικό προς τις ΗΠΑ. Το σύστημα αυτό διέθεται δικλείδες ασφαλείας ώστε να κάνει τους ελέγχους αυτούς χωρίς να παραβιαζει το απόρρητο των επικοινωνιών (κρυπτογραφόντας τα δεδομένα ώστε να μην μπορούν να διαβαστούν). Όμως μετά την 9/11 η NSA τροποποιεί το σύστημα αυτό, αφαιρεί τις δικλείδες αυτές και στρέφει το σύστημα ώστε να παρακολουθεί τους ίδιους τους πολίτες των ΗΠΑ.

Δυστυχώς το άρθρο είναι πολύ μεγάλο ώστε να μεταφραστεί σύντομα. Αξίζει όμως μια ματιά μιας και επιβεβαιώνει αυτό που λέμε ξανά και ξανά. Ότι με δεδομένες τις δυνατότητες του κράτους είναι πλέον απαραίτητο να περάσουμε στην αντεπίθεση με κάθε μέσο…